|Despre Printare 3D FDM
Despre Printare 3D FDM 2018-01-21T17:48:49+00:00

Printare 3D FDM

În procesul de Printare 3D sau Imprimare 3D – FDM (Fused Deposit Modelling) se crează  obiecte tridimensionale prin extrudarea termoplastică a filamentelor. Tehnologia de printare FDM presupune un proces de aditivare, în cadrul căruia, straturi succesive de material sunt adăugate sub control computerizat.

Cu ajutorul tehnologiei aditive se pot realiza geometrii complexe și structuri dificil de realizat prin metode tradiționale. De asemenea, prin intermediul tehnologiei de printare 3D, pot fi realizate, testate și eventual modificate rapid prototipurile de produs.  Costurile de realizare și timpii de lucru necesari trecerii de la faza de prototip la cea de produs finit sunt semnificativ reduse comparativ cu tehnicile tradiționale substractive.

Datorită tipurilor diferite de materiale ce pot fi utilizate dar și datorită rapidității și exactității procesului de print, tehnologia de printare 3D își găsește aplicabilitatea într-o arie extinsă de domenii cum ar fi: inginerie, industria auto, industria dentară și medicală, arhitectură, construcții, industria filmului și scenografie, restaurare și digitalizare opere de artă, industria vestimentară, industria bijuteriilor, industria de jucarii și industria ușoară.

Tehnologia de printare 3D a schimbat și continuă să schimbe procesele de manufacturare din multe industrii. Tehnologia a progresat enorm în ultimii 20 de ani, astăzi fiind posibila imprimarea într-o gamă variată de materiale, inclusiv materiale prețioase, carbon, aluminiu și titaniu.

Avantajele Printării 3D

RAPIDITATE ÎN EXECUȚIE. Manufacturarea poate dura Între câteva minute și câteva ore sau zile în funcție de rapiditatea echipamentului, de complexitatea modelului și de acțiunile post-procesare necesare. Tehnologia nu necesită etape intermediare ceea ce reduce timpii de execuție în mod semnificativ.

CONSUM ECONOMIC DE MATERIAL. Consumul de material se determină punctual în funcție de produsul ce face obiectul printării și tirajul cerut. Deoarece printarea 3D presupune un proces de aditivare pierderile de material se reduc semnificativ comparativ cu procesele substractive specifice tehnicilor clasice de producție.

COSTURI REDUSE. Eliminarea etapelor preliminare de producție în serie (matrițare, slefuire, pregătire unelte) presupune de asemenea reducerea costurilor de producție. Reducerea este cu atât mai semnificativă în cazul proceselor de producție cu linii ample de producție și timpi mari alocați etapelor preliminare.

MATERIE PRIMĂ DIVERSIFICATĂ. La momentul actual pot fi utilizate în printul 3D peste 70 de tipuri de materiale, de la plastic, la materiale prețioase, de la carbon la aluminiu sau chiar titaniu. Multe din materialele utilizate în procesul de print 3D sunt ecologice și reciclabile ceea ce reprezintă de asemenea un plus.

PERSONALIZARE 100%. Modelele digitale 3D pot fi adaptate și personalizate 100% conform cerințelor beneficiarilor. Tehnologia de printare 3D permite ca produsul finit să reprezinte întocmai modelul 3D digital inițiat în procesul de printare.

GEOMETRII SI FORME COMPLEXE.  Prin tehnologia aditivă utilizată în imprimarea 3D se pot realiza geometrii complexe și structuri dificil de realizat prin metode tradiționale. De asemenea se pot realiza obiecte ușoare dar totuși rigide precum și structuri organice imposibil de realizat prin metode clasice.

Performanțe în Printarea 3D

Aplicatii 3D Print in Constructii

În ianuarie 2015 compania Winsum din China a anunțat finalizarea primei vile imprimată 3D. Materiale utilizate: moloz reciclat, fibră de sticlă, oțel și ciment. 8 oameni au lucrat timp de o lună de zile pentru a termina lucrarea. Dacă s-ar fi folosit metodele tradiționale de construcții, ar fi fost nevoie de 30 de persoane și de trei luni de zile pentru finalizarea vilei, iar costurile ar fi fost duble.
Sursa: http://www.theguardian.com
Data: 26.02.2015

Aplicatii 3D Print in Industria Auto

Compania Local Motors din Arizona testează un nou concept de mașină realizată cu tehnologie 3D. Denumit LM3D, conceptul utilizează tehnici de imprimare 3D în proporție de 75%.
LM3D integrează tehnologia IBM ce permite interacțiunea dintre vehiculele imprimate 3D cu șoferii lor și mediul exterior, ceea ca va conduce la creșterea siguranței și eficienței în trafic.
Sursa: http://www.telegraph.co.uk/
Data:03.11.2015

Imprimanta 3D pentru Case

Compania italiană de inginerie WASP și-a propus să rezolve criza de locuințe la nivel mondial prin construirea de case cu ajutorul unei imprimante 3D de dimensiuni mari.
Imprimanta poate realiza structuri de până la 12 x 6 m și folosește ca materie primă argila sau lutul, ceea ce o face deosebit de practică în zonele cu infrastructură sau resurse limitate.
Sursa: http://www.wired.co.uk
Data: 21.09.2015

Aplicatii Print 3D in Stomatologie

Cercetătorii olandezi de la Universitatea din Groningen lucrează la crearea unui dinte imprimat 3D realizat dintr-un plastic antimicrobian care în contact cu bacteriile responsabile de apariția cariilor, le poate distruge. Acești dinți rămân albi și curați pentru timp îndelungat.
Tehnologia se află încăa în faza de testare, dar cercetatorii sunt optimiști în privința rezultatelor.
Sursa: http://www.theguardian.com
Data: 31.10.2015

Fashion 3D Print

9 luni de cercetare și 2.000 de ore de print. Rezultatul: o colecție de 5 articole vestimentare realizate integral prin tehnologie de imprimare 3D. Colecția a fost lucrată cu FilaFlex, un filament rezistent dar flexibil ce conferă lejeritate ținutelor. Studenta Danit Peleg a inițiat și realizat această colecție în cadrul proiectului de absolvire a Colegiului de Inginerie și Design Shenkar din Israel.
Sursa: http://mashable.com/
Data: 29.07.2015

Tesut Imprimat 3D

Oamenii de știință au reușit să realizeze țesut uman, funcțional și vascularizat cu ajutorul tehnologiei de Print 3D.  Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii ar putea în curând să producă cartilaje și oase utilizând celulele proprii ale pacientului, alături de materiale plastice biodegradabile. Țesutul nu a fost încă testat pe oameni, dar se fac pași repezi în această direcție.
Sursa: https://www.theverge.com/
Data: 15.02.2016

Vezi Proiecte și Noutăți

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în Oameni!

Continutul acestui site nu reprezinta pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi siteul: www.fonduri-ue.ro.

Logo UE